На що звертати увагу при виборі газового котла?

Вибір газового котла для системи автономного опалення – це досить відповідальне завдання, адже від цього буде залежати мікроклімат у будинку, витрати газу, кількість підігрітої води для побутового використання. Щоб зрозуміти, як влаштовані газові котли, та за якою ознакою їх можна вибирати, ми розглянемо їх основні споживчі характеристики.

Турбований котел або чи атмосферний (димохідний)?

Стандартна схема звичайного газового котла, до використання яких ми вже звикли, передбачає існування у газового котла димоходу, через який відбувається викидання продуктів згорання, такі котли називаються димохідними. Бездимарний або турбований котел відрізняється тим, що не має димоходу, в цьому випадку продукти згоряння викидаються назовні вашого дому через маленьку трубу та отвір в стіні. Дим та відпрацьовані гази викидаються за допомогою турбіни, саме тому ці котли називають турбованими.

На що звертати увагу при виборі газового котла? - фото 2 - стаття в інтернет-магазині систем опалення та водопостачання Теплодвір

Якщо ви вже маєте димар чи при будівництві у проекті було вже закладено димохід, потрібно купувати саме димохідний котел.

Якщо ж у вас все-таки немає димоходу чи ви живете у квартирі, тоді для вас оптимальним вибором буде бездимарний котел.

Котел одноконтурний чи двоконтурний

Одноконтурний котел означає наявність у нього одного контура для нагріву води – це контур нагріву тільки для радіаторів опалення. Інші котли, двоконтурні, мають ще один, другий контур нагріву, для організації гарячого водопостачання. Треба відзначити, що газові котли із невеликою потужністю нагрівають, відповідно, невелику кількість води, до прикладу, котел із потужністю 7 кВт буде нагрівати всього 3 літри води на хвилину. Головне не забувати, що для нормального гарячого водопостачання потрібно близько 10 літрів води на хвилину. Із такою затребуваною продуктивністю прийдеться придбати котел потужністю близько 20 кВт й вище.

На що звертати увагу при виборі газового котла? - фото 3- стаття в інтернет-магазині систем опалення та водопостачання Теплодвір

Якщо ви вже купуєте газовий котел з невеликою потужністю, то тоді для гарячого водопостачання найкращим виходом буде придбати окремо ще й газову колонку.

Якщо ви купуєте газовий котел потужністю 20 кВт та вище, то потужності котла буде вистачати для комфортного нагріву води.

Котел з одним чи двома теплообмінниками

Двоконтурні котли діляться на котли із роздільним та бітермічним теплообмінником. До слова, бітермічний теплообмінник нагріває воду, призначену для радіаторів опалення та для гарячого водопостачання. Цей тип теплообмінника є чутливим до поганої води – якщо вода не буде відповідати нормам, він швидко заб’ється накипом і його продуктивність нагрівання води впаде. Цей теплообмінник має досить невеликий термін служби та схильність до прогоряння. Цей недолік лікується порошком проти накипу.

Котел з роздільними теплообмінниками: перший з них нагріває воду для радіаторів опалення, ну а другий – для використання в санвузлах. Цей тип теплообмінника є менш чутливим до поганої води та, закономірно, має більш довгий термін експлуатації.

Конденсаційні котли

Конденсаційні котли використовують максимальну кількість енергії, яка виділяється під час конденсації водяної пари у газах, що відходять. Іншими словами, відпрацьовані гази мають високу температуру, це й використовує конденсаційний котел: вода, яка надходить у котел спочатку, нагрівається відпрацьованими газами, і вже тільки потім вона нагрівається в пальнику газом. Такі котли коштують дорожче, проте в процесі експлуатації дозволять зекономити 15-17% витрат газу.

На що звертати увагу при виборі газового котла? - фото 4 - стаття в інтернет-магазині систем опалення та водопостачання Теплодвір

Конденсаційні котли найчастіше використовують для опалення теплою підлогою, і при низькотемпературному режимі у 40°C вони видають свій максимальний ККД.