Як підібрати надійний водонагрівач?

У сучасному суспільстві гаряча вода стала одною з найважливіших потреб людини. Теплий та комфортний душ вам забезпечить ефективна робота нагрівача води. В народі водонагрівач отримав назву «бойлер».

Критерії вибору

Задумуючись над вибором бойлера, варто насамперед визначитись з його розміщенням. Зазвичай бойлери розміщують у ванних кімнатах, для економії місця в будинку. Важливо також знати, який об’єм вам потрібен і яка потужність має бути для різного виду побутових дій: миття рук, душу і т. п. Принцип роботи бойлера простий: завдяки ТЕНу вода нагрівається і подається до водозбірних точок. Так ви можете одночасно приймати душ, а в кухні в той час мити посуд. Вибираючи бойлер, враховуйте кількість осіб, яка ним буде користуватись.

Загалом  стандартний пристрій здатен нагріти воду від  55 до 75°С, а також в автоматичному режимі підтримувати температуру. Нагрів може відбувається поступово або миттєво. Це залежить від різновиду. Кожен бойлер обладнаний терморегулятором для підтримання визначеної температури. Малолітрові водонагрівачі(10-20л) можуть встановлюватись над або під мийкою. Проте  вони призначені для малих побутових потреб: помити руки, посуд, овочі, фрукти.

В середньому, одному мешканцю квартири вистачає бака ємністю 50л. Для сім’ї  з 3-4 чол. потрібно 80-120л., залежно від ваших потреб. Вибираючи нагрівач, зверніть також увагу на потужність пристрою та швидкість нагріву води. Варто оцінити приблизні витрати води. Для прикладу: миття посуду вимагає 2-3 л. води, для таких потреб підійде 4-6 кВт, комфортний душ потребує  4-5л./хв. Для ванни підійде потужність 12 кВт.

Як вибрати надійний водонагрівач, який забезпечить вам довгий та теплий душ - фото 2 -

Немале значення відіграє матеріал, з якого зроблений бак: він може бути з нержавіючої сталі, або з титану. Саме ці два види стійкі в роботі з жорсткою водою, яку нам подають центральні водомагістралі. Обирайте модель з антикорозійним баком, він забезпечить тривалий термін експлуатації нагрівального пристрою. Нагрівачі води бувають вертикального і горизонтального кріплення. Його вибирайте залежно від вільної площі. Зазвичай вертикальні дешевші. Основу ціни формує якість теплоізоляції та затратні матеріали.

Поділ водонагрівачів

Усі нагрівачі води поділяються на 2 види: проточні і накопичувальні. Кожен з них має свої переваги і недоліки. У проточному нагрівачі вода нагрівається за допомогою ТЕНа до позначки 40-60°С. Вони доволі компактні і зручні в монтажі. Проте є суттєві недоліки: такий нагрівач споживає більше енергії, адже для більшого об’єму води потрібна вища температура, а отже більша потужність. І відповідно більші затрати електроенергії. Для бойлерів потужністю більше 12 кВт, потрібна напруга 380 В. Менш потужні нагрівачі вимагають меншої напруги, але суттєво навантажують електропроводку.

Якщо у вас старий будинок і проводка така ж, не варто ризикувати і обирати  накопичувальний водонагрівач. Усередині також є ТЕН, але відмінність полягає в тому, що накопичувальний нагрівач не одразу нагріває воду. Впродовж певного періоду часу, він здатен накопичити воду наперед. Для роботи пристрою потрібна менша температура, а отже менша потужність. Основним критерієм при виборі водонагрівача є об’єм бака. Більший об’єм – більше часу потрібно для нагрівання, а отже більше електрики. В середньому для того, щоб нагріти 30 л води потрібно 45-60 хв. Для повноцінного душу вам знадобиться 50 л. бак. Для заміського будиночку потрібен 100-200л. бак. Чимало нагрівачів мають функцію запобігання замерзанню води. В залежності від розведення труб, бойлер може забезпечувати водою і душ у ванній кімнаті і раковину в кухні.

Вибір за Вами!